sâmbătă, 2 iunie 2012

Aluat foetaj

     

         Aluat foetat ,foetaj sau cum vreti ideea e aceeasi aluat minunat bun la o groaza de dulciuri sau aperitive  care atunci cand este facut in casa este o minunatie .Reteta este facuta dupa reteta unei prietene dragi Dia(Diaconta) pe care o gasiti cu retete minunate pe Bucataras.ro deasemeni am gasit aceeasi reteta pe blogul Amaliei un blog minunat si explicit......
  • 450gr faina alba
  • 2 galbenusuri
  • 125 gr iaurt gras
  • o lingurita rasa cu sare
  • 100 ml apa carbogazoasa sau 100 ml apa de la frigider+trei sferturi lingurita rasa bicarbonat de sodiu
  • 2 linguri otet
     Pentru intins un fel de aluat doi:
  • 200 gr unt la temperatura camerei(am incercat si varianta cu margarina la fel de bun)
  • 40 gr faina
    
      Aluatul se obtine amestecand ingredientele de mai sus.Daca este nevoie mai adaugam putina faina sau apa astfel incat sa obtinem un aluat elastic nelipicios.Acest aluat il impartim in doua.Untul la temperatura camerei se amesteca cu faina si il impartim in patru parti cate 2 portii pentru fiecare foaie.Intindem prima foaie, care trebuie sa fie patrata,se unge cu o parte de unt amestecat cu faina si se taie ca in imagine,aducem patratelele opuse una peste alta in mijloc ,patratul obtinut se pune in folie de plastic si se da la frigider 30 minute.La fel procedam si cu cea de-a doua foaie.Dupa 30 minute scoatem aluatul primei foi intindem pe masa unsa cu ulei ca sa nu se lipeasca si punem a doua parte de unt cu faina,taiem foaia din nou ca in imagine aducem patratelele opuse la centru ,punem patratul etajat  din nou in folie si dam la frigider pentru alte 30 minute,repetam operatiunea si cu aluatul celei de-a doua foi .Acum am terminat cu untul amestecat cu faina.Acum putem intinde foaie si coace foi pt cremsnit,prajiturele ,aperitive......eu aluatul l-am pus in congelator si l-am folosit abia dupa 2 saptamani.
         Daca nu sant foarte explicita si nici imaginile cum trebuie, treceti pe la Dia sa vedeti ce frumos a lucrat....











Un comentariu: