sâmbătă, 12 iulie 2014

Mansaf





         Asta este din capitolul tara arde si baba se cheaptana...da stiu par tampita cui naiba i-ar arde de pus retete sau facut fotografii cand afara urla sirenele si ploua cu rachete!!!Insa cu voia lui Dumnezeu si indulgenta aruncatorilor de rachete am avut o cina de ramadan linistita cu doi prieteni dragi si familia mea.....si pentru asta am pregatit ,,mansaf,,orez, carne de vita cu sos de legume .....dealtfel este si mancarea nationala a Iordaniei...asta ca informatie suplimentara...:)).....cu scuzele de rigoare, ca na in viteza am reusit o fotografie si zau nu am mai avut cand sterge marginile ,,saniei,,=platoului......

Ingrediente:

1 kg de carne de vita 
o ceapa taiata marunt
un ardei gras cuburi
o mana fasole pastai galbene
o mana fasole pastai verzi
un morcov taiat cubulete
o mana buna de humus boabe
o jumatate cutie masline verzi fara samburi
telina verde 2 tije si frunze
pasta de tomate 2 -3 linguri
patrunjel verde
sare ,piper negru
un pahar supa de vita
500 gr orez basmatti
o frunza de dafin

Mod de preparare:

Se pune carnea de vita la fiert si se strange spuma in timp ce fierbe,se adauga sare piper putina ceapa si frunza de dafin.Sosul cu legume il obtinem astfel:punem in tigaie putin ulei de masline si punem legumele taiate cubulete pe rand intai morcovul ,ardeiul,pastaile ,ceapa si lasam timp intre ele sa se inmoaie ,caleasca ...adaugam pasta de tomate si apoi apa si lasam la fiert,  nu uitam tijele de telina, dar nu sa se sfarme legumele la urma punem humusul boabe din cutie deja fiert si maslinele asezonam cu sare, piper dupa gust se toaca patrunjelul marunt si el va merge la final .Se scoate carnea din supa dupa ce a fiert si se pune in sosul de legume se dau doua trei clocote si luam de pe foc (daca mai este nevoie de lichid putem adauga un pahar din supa de carne).Orezul basmati se pune la inmuiat in apa fierbinte 5 minute apoi se clateste in multe ape.Calim o ceapa mica in cateva linguri de ulei de masline adaugam orezul scurs de apa .Eu folosesc un pahar de 200 ml pt a masura orezul si cantitatea de apa asa ca la fiecare pahar de orez am doua pahare de supa sau apa fierbinte.la mine au fost 3 pahare de orez si 6 pahare cu supa de vita fierbinte strecurata bine in prealabil.Punem sare piper dupa gust si jumatate lingurita curcum acoperim oala si nu ne jucam cu lingura in orez pe timpul fierberii.Focul este mare la inceput iar cand incepe sa fiarba orezul il dam la mic si nu deschidem capacul de prea multe ori...nu vrem sa pierdem aburii....cand incep sa se formeze gauri in orez deasupra inchidem aragazul inchidem oala ermetic cu folie de aluminiu,cu un prosop umed cu ce va este indemana si lasam la odihnit 15 minute.Se pune apoi orezul pe platou deasupra se toarna sosul de legume cu carne ....Se pot adauga seminte de pin prajite  si patrunjel taiat fin..........





Sa aveti pofta!!!!

2 comentarii: