marți, 17 aprilie 2012

Cozonacel cu rahat



                     Anul acesta am facut cozonacel mai mult simbolic ..............din lipsa de chef ,de dor de acasa......

  • 250 gr faina alba
  • 2 galbenusuri
  • 10 gr drojdie proaspata (sau o lingura granulata)
  • coaja de lamaie si portocala
  • o jumatate lingurita de sare
  • 65 gr unt topit
  • 50 gr de zahar
  • 90 ml lapte cald
  • un galbenus+o lingura lapte pentru uns
  • 50 ml apa +2 linguri miere de albine pentru uns cand scoatem din cuptor
  • cateva bucatele de rahat
                         Mixam galbenusurile cu zaharul(pastram o lingura pentru drojdie) pana devin crema.Drojdia se  amesteca cu lingura de zahar putin lapte caldut si o lingura de faina apoi lasam pana se umfla.Facem loc in mijlocul fainii turnam drojdia ,crema de ou,coaja de lamaie si portocala,sarea si usor incorporam laptele framantam putin si adaugam untul topit,se framanta pana se absoarbe si dumnealui .Acoperin castronul cu folie de plastic si lasam la crescut in loc caldut si ferit de curenti.Dupa ce a crescut se intinde foaie se presara rahat ,taiat cubulete si dat prin faina ,se ruleaza si se pune in tava unsa cu putin unt.Se lasa din nou la crescut in tava cam 30 minute dupa care dam la cuptorul preincalzit 180 grade nu inainte de al unge cu oul batut cu o lingura de lapte.Verificam cu scobitoarea si daca totul e ok scoatem din cuptor ,,rumenelul,,il ungem cu apa si miere de albine.Se lasa la racit pe un gratar sau fund de lemn.Ingredientele de mai sus sant pentru un sigur cozonac sau pentru 2 micuti ca in fotografie.Important de stiut ca ingredientele pentru cozonac trebuie sa fie la temperatura camerei ,pentru a creste frumos.


                      Outele la noi s-au colorat anul acesta cu hartie creponata......;))



Un comentariu:

  1. Important ca l-ai facut! Ce culoare frumoasa au si ouale. Anul asta eu am facut pasca.
    Toate cele bune ..pe curand!

    RăspundețiȘtergere