miercuri, 4 aprilie 2012

Turmeric,curcum


Curcuma este un condiment antic, originar din Asia de Sud Est, folosit din antichitate ca vopsea si  condiment. Este cultivată în principal în Bengal, China, Taiwan, Sri Lanka, Java. Peru. Australia şi Indiile de Vest. Acesta este încă folosit în ritualuri ale religiei hinduse, şi drept colorant pentru haine sfinte, fiind natural şi ieftin. Curcuma este de fapt unul dintre cele mai ieftine condimente. Deşi colorant este folosit în mod similar ca şofranul, utilizările culinare ale celor două condimente nu ar trebui să fie confundate şi nu ar trebui să înlocuiască sofranul în feluri de mâncare alimente. Utilizarea sa dateaza de aproape 4000 de ani, a culturii  Indiene, unde a fost folosit ca un condiment culinar şi are semnificatie religioasa. Numele provine din latină ,, terra  merita,, . În mai multe limbi şofranul de India este pur şi simplu numit ca "radacina galbena".
 Descriere a condimentuluiCurcuma este un rizom , cum ar fi ghimbirul.  Rizomul este galben-maroniu cu un interior portocaliu mat, care arata galben luminos atunci când sub formă de praf.
Utilizare culinara Curcuma este folosit extensiv în Est şi Orientul Mijlociu ca un condiment şi colorant culinar. În India este folosit pentru a colora multe feluri de mâncare dulci. În afară de utilizarea sa largă, în bucătăria marocană la carne mirodenii, în special carne de miel, şi legume, locul său principal este în curry şi pudrele de curry. Este folosit în condiment pentru peşte, probabil deoarece mascheaza  cu succes mirosul pestelui. Când este folosit în pudrele de curry, de obicei este unul dintre ingredientele principale, oferind culoarea asociată galben. Si desigur la colorarea orezului.
Proprietăţi medicinale Turmeric este o aroma uşoară, fiind un stimulent digestiv . O bază de unguent din condiment este folosit ca antiseptic in Malaezia. Apa de Curcuma este folosita de asiatici in  cosmetica  pentru a conferi o strălucire de aur a tenului. Curcumina s-a dovedit a fi activ impotriva stafilococului auriu( aureus Staphlococcus care produce infecţii  cu puroi la nivelul pielii).
Dnumiri in alte limbi:
franceza:curcuma,saffron des Indes
germana:Gelbwurz
italiana,spaniola:curcuma
araba:kharkoum
chineza:wong geung fun
sursa acestui articol este http://www.theepicentre.com/Spices/turmeric.html

Un comentariu:

  1. E minunat! Chiar azi l-am folosit la orez....puuup cu drag!

    RăspundețiȘtergere