joi, 12 aprilie 2012

Orez biriyani cu sos raitha



                O reteta delicioasa care nu ia foarte mult timp de pregatire ,este o versiune simpla a retetei biriyani care se completeaza perfect cu sosul raitha ,sos de iaurt cu castravete verde,ceapa,ardei iute verde...si vedeti mai jos ingredientele,acum o sa gasiti o groaza de variante pentru sos asa ca puteti alege ce va place de altfel ca si pentru orezul biriyani....aici aveti ingrediente pentru doua portii....

  • 250 gr orez basmatti 
  • 300 ml apa sau supa de pui,vita....
  • 3 rosii decojite
  • 2 linguri ulei+1 lingura unt
  • un betisor de scortisoara
  • 2 capsule de cardamon
  • 4 cuisoare(beiii vb de condiment da ...nu cuie ,tinte si alte alea......:)))
  • o ceapa mare taiata cat mai fin
  • un ardei iute verde(fara seminte ca sa nu va iasa ochii din orbite)
  • o lingurita ginger pudra ,daca aveti proaspat este si mai bine
  • o lingurita de usturoi pisat ,pasta
  • coriandru si menta sau patrunjel

                Sos raitha:
  • o ceapa foarte fin taiata (de marime medie)
  • un castravete (scoatem samburii cu o lingura )
  • 250 ml iaurt gras
  • cateva crengute de menta verde
  • ardei iute verde fara seminte
  • piper sare
  • se mai pot adauga:morcov ras,gram masala,cumin,turmeric.........aici o sa gasiti alte variante.......
                Pentru inceput punem orezul la inmuitat pentru 30 minute.Intr-o oala se pun uleiul si untul la incalzit adaugam pasta de usturoi ,pasta de ginger sau pudra ,ardeiul iute verde , scortisoara, cuisoarele, cardamonul apoi ceapa, si lasam cam 10 minute pana ceapa devine sticloasa.Adaugam rosiile decojite si taiate cubulete.Lasam pana rosiile se inmoaie bine de tot,punem apoi apa sau supa  si cand incepe sa fiarba adaugam orezul clatit si scurs.Adaugam sare dupa gust ,punem capacul ,dam focul la mic si lasam pana se absoarbe tot lichidul.Acum punem capacul si lasam la odihnit 20 minute.Se rasfira orezul cu o furculita apoi se serveste fierbinte cu sos de iaur si carne de pui la grill  daca doriti.
                 Sosul il obtinem astfel: se pune iaurtul intr-un castron se adauga ceapa taiata foarte fin ,castravetele taiat cubulete mici ,mici,ardeiul iute fara seminte taiat la fel de fin,condimente dupa preferinta si sarea doar in momentul servirii.Este bine ca sosul sa ste in frigider inainte de servire cam 15 minute.Tot inainte de servire se adauga menta si coriandrul sau patrunjelul taiat.




5 comentarii: