miercuri, 11 ianuarie 2012

Labaneh(crema de iaurt)


               Labaneh este o crema de iaurt delicioasa care este nelipsit la micul dejun al arabilor ......sa va spui mai pendelete cum se face...Il puteti obtine din iaurt cumparat sau pur si simplu facut in casa .


  • 3 litri de lapte proaspat
  • o cescuta iaurt
  • rabdare:))
  • o bucata panza sau tifon mai des
  • iar rabdare:))
  • chilli
  • zaatar sau un ardei gras copt taiat cubulete
  • o lingura si jumatate de sare
  • ulei de masline
              Se pune laptele la fiert cand incepe sa faca spume il dam deoparte si-l lasam sa se raceasca nu de tot dar sa nu fie fierbinte.Punem cescuta de iaurt  intr-un fost ambalaj de iaurt din plastic(asta am avut eu)sau intr-o oala de lut pentru cine are;) se toarna peste el laptele caldut si se  lasa la caldura peste noapte invelit intr-o paturica.A doua zi punem iaurtul obtinut (punem si o lingurita si jumatate de sare in iaurtul obtinut) in tifon si lasam la scurs cam 10 ore .Obtinem o branzica acrisoara si cremoasa din care ori formam bilute pe care le acoperim cu ulei de masline aromat cu zaatar  ori o punem pur si simplu intr-o cutiuta punem ulei de masline si fulgi de chilli sau orice alt condiment doriti  sau ardeiul gras copt si taiat cubulete.Eu zic ca merita sa incercati ....







13 comentarii:

  1. O crema interesanta . Desi , nu-s tocmai lamurita ce este zaatar-ul .

    RăspundețiȘtergere
  2. E un amestec de ierburi Dorina. Aziz dar l-ai facut tu in casa sau l-ai cumparat? Daca da, de unde? Sa stii ca n-am facut asa ceva si vreau sa incerc! Apetisant arata!! Te pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesanta reteta,nu am facut asa ceva dar pare bun!

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesanta reteta,nu am facut asa ceva dar pare bun!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mare gospodina esti Mona draga!Harnicuta foc! Te pup

    RăspundețiȘtergere
  6. “Za’atar” este un condiment specific tarilor arabe preparat din oregano uscat,lamaita,maghiran,seminte de susan prajite,sare. Este in general preparat acasa de majoritata gospodinelor de la sate si condimentele folosite sunt tinute secrete. Se pot adauga o varietate de alte condiment cum ar fi:cimbru,chimin,coriandru,fenicol. In Palestina reteta include chimin dulce ( carawe sau fenicol). In Liban se adauga adesea sumac, un condiment care da o culoare rosie inchisa. In Egipt acest condiment se prepara cu scortisoara,cuisoare si muguri de trandafir. Se foloseste in numeroase mancaruri si aluaturi.sursa-http://www.bucataras.ro/retete/labaneh-cu-zaatar-28202.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Antonia....Planta din imagine beduinii o numesc zaatar ,care de fapt se spune ca este oregano ,acum daca faci rost de plantele de mai sus o sa poti face amestecul de zaatar acasa pisand toate intr-un mojar si adaugans susan prajit la urma.Sau varianta simpla magazinele cu specific arab din care 99% sigur nu lipseste.:)pup o zi frumoasa!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Teo zau ca merita incercat..:))pup o zi frumoasa iti doresc!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Corina draga sar mana,pup si o zi faina sa ai!!

    RăspundețiȘtergere
  10. alinutzika pup o zi faina iti doresc ,merci de vizita!!

    RăspundețiȘtergere