Uite ca am facut si asta ..cum ce?....aluat pretentios sau cel putin asa suna :)))acum ca mi-a reusit ma laud ca nu-i greu .....uite cum zice Lilik sau Gaby ca na eu am facut o conspectiune de la ele si am ales drumul cel mai scurt ...da ce va tin eu de vorba ca si asa nu ma pricep la vorbulite dichisite .....
Avem nevoie de:
- 500-600 gr faina alba
- un plic drojdie instant
- o lingurita si jumatate sare
- 40 gr zahar
- 2 linguri unt la temperatura camerei
- 250-280 ml lapte rece
- 250 gr unt+2-3 linguri faina
- un ou pentru uns
- ciocolata neagra 50 gr pentru umplut
- crema de vanilie
- gem de prune cu menta si scortisoara
- gem de caise
- gem de mere
Facem un aluat din faina ,sare,zahar,doua linguri unt,lapte si drojdie.Trebuie sa obtinem un aluat ferm si nelipicios.Invelim aluatul in folie si dam la frigider o ora.Cele 250 gr de unt rece se pun intre doua bucati de hartie de copt tapetate cu 2 linguri de faina si se intinde cu sucitorul ;marimea cubului,foii de unt o vom modifica abia dupa ce vom intinde foaia de aluat.Se da untul inapoi la frigider.Dupa ce a trecut o ora scoatem aluatul si il intindem pe masa de lucru intr-o foaie dreptunghiulara (n-am masurat )dar de aproximativ un cm grosime ,poate fi si putin mai subtire.Dreptunghiul obtinut se inparte vizula in trei parti.Foaia de unt trebuie sa acopere doua parti din dreptunghi,insa se va lasa cam un cm spatiu pe margine ca atunci cand impaturin aluatul sa nu iasa untul afara.Asa se face ca vom avea unt pe doua parti de aluat si o parte libera ;impaturitul se incepe cu partea de aluat libera care se pliaza peste unt apoi inca odata obtinand astfel un dreptunghi impaturit.Apoi dreptunghiul impaturit il pliem din nou pe lungime vz foto 7 se pune in folie si se da la frigider o ora.
Toata operatiunea se repeta de 3 ori cu pauze de o ora la frigider .
Ultima oara scos de la frigider facem foaie subtire de jumatate de cm taiem dreptunghiul in doua parti pe lingime si fiecare parte in triunghiuri isoscele pe care le umplem cu ce dorim de exemplu:ciocolata,gem,crema de vanilie mar,nuca,rahat.....etc......atunci cand rulam triunghiurile tragem de varf pentru a se subtia ...da bine la imagine :)).
Punem in tava croasantele pe hartie de copt si lasam la crescut o ora sau cum am facut eu in cuptor la 50 grade cu usa deschisa 30 minute .Ungem cu ou batut cu o lingura de lapte si presaram zahar deasupra (eu mi-am adus aminte abia la a doua tava).Incalzim cuptorul la 180 grade si lasam pana se rumenesc.Mie mi-au iesit 22 de croasante.
Cand scoatem din cuptor ungem cu un penson cu sirop de zahar si apa,sau apa si miere de albine....
Nu stiu ce ve-ti face voi de Paste dar eu sigur in loc de cozonac voi face minunatiile astea.....
Daca simtiti ca nu sant destul de explicita intrati la fetele alea pricepute de care va ziceam in introducere si nu aveti cum sa nu intelegeti :))va imbratisez si va invit la o cafea si un croasant aromat.
Ai facut strigarea pe facebook si am venit..sunt nemaipomenite..bravo!!
RăspundețiȘtergereBravo Rocs ai fost foarte promta!!
Ștergeretrebuie sa fie delicioase dupa cum arata!Pupici
RăspundețiȘtergereAlinutz sat excelente!!chiar daca este un pic de munca....
ȘtergereVai cata rabdare ai avut cu aluatul asta .
RăspundețiȘtergereFoarte frumos ti-au iesit croissantele .Cred ca s-au topit in doi timpi si trei miscari.
Eu am facut o singura data haiose care mi-au iesit exceptional.
Norocul incepatorului .Dar nu am mai repetat experienta ,ca mi sa parut prea mare bataie de cap cu ele . :)
Lia merci de vizita e adevarat ca e ceva munca dar totusi merita s apoi cred ca aluatul poate fi facut si tinut o perioada in congelator ...o zi mai libera aluatul ,o zi cu chef de ,,bunutz,,hop aluatul la dezghetat!!!:))
ȘtergereCe frumuseti ti-au iesit....
RăspundețiȘtergereBravo!
Fancy merci de vizita!!!pup o zi frumoasa sa ai!!!
ȘtergereAm facut doar o singura oara,dar nu-mi mai trebuie.Este prea multa bataie de cap la ele.Aluatul foietaj este la fel de bun ca si acesta.BRAVO tie ca ai avut rabdare,sunt extra,super frumoase.Te pup cu drag!
RăspundețiȘtergereDia multumesc de vizita!!!cam e de munca la aluat dar am asteptat o zi asa cu chef sa nu ma ia cu,, naduseli,, :)))la facut aluatul :))o zi frumoasa sa ai!!!
Ștergerevai, dar fain ti-au iesit! Imi place ca ai facut tu si aluatul, care arata f bine, eu zic ca e si mai bun ca cel din comert!
RăspundețiȘtergere:* Duminica frumoasa :)
Andreea este cu adevarat foarte bun eu zic ca merita toata munca!!pup o zi frumoasa si tie!!
ȘtergereCe faine sunt!! Felicitari!
RăspundețiȘtergereXandrin multumesc ,o zi frumoasa iti doresc!!!
ȘtergereOf , eu nu indraznesc sa fac croissante , desi mor dupa ele , as manca in fiecare dimineata fara sa ma satur vreodata . Tare bine arata ale tale .
RăspundețiȘtergereDorina ce sperie cel mai mult este timpul necesar ca de rest e doar poveste ,pe cuvant... asa ca eu zic sa indraznesti ,curaj!!
ȘtergereCe frumoase si rumene sunt,trebuie sa-mi fac timp sa prepar si eu minunatiile astea.O seara frumoasa!
RăspundețiȘtergereFlory multumesc de vizita,o seara frumoasa si tie!!
ȘtergereMmm, ce bine arata si desigur, tare delicioase!!!Yummy!Pup!
RăspundețiȘtergereFantastice indraznesc sa spun,o zi frumoasa Licuta!!!
ȘtergereParca-s cumparate,asa de frumos ti-au iesit!
RăspundețiȘtergere:))Multumim de compliment!!o zi frumosa sa ai Teo!!
ȘtergereMona scumpa ,ce bunatati ai facut tu aici?Pup
RăspundețiȘtergereNadina te invit cu mare drag!!o zi frumoasa sa ai!!
ȘtergereMMMM, delicioase si pufoase...tare pofta mi-ai facut! Pupici!
RăspundețiȘtergerePup Danutza fata dragutza!!
ȘtergereO daaaa!! Iubesc aluatul !! ti se topesc in gura grozaviile astea!! vreau, vreau, vreau!!
RăspundețiȘtergereHai,hai,hai!!pup fata faina!!
ȘtergereBonjour, grâce à votre visite dans mon blog, j'ai peut faire la connaissance du votre qui est tout simplement superbe, remplie de délice, ces croissant sont la preuve, ils sont un vrai délice, bravo pour votre travail ici présenter!
RăspundețiȘtergereBisous
Bonjour Beth, bienvenue dans notre cuisine et je vous remercie pour vos aimables paroles, merveilleux week-end!
RăspundețiȘtergere