Dumnealor fac parte din seria bunatatilor obtinute din aluatul dospit Bertinet ,de care m-am indrgostit irevocabil :))
Ingrdiente:
- 600 gr faina
- 200 gr zahar
- 25 gr drojdie
- 4 oua intregi
- 100 gr unt
- 300 ml lapte caldut
- coaja de lamaie ,coaja de portocala
- 2 plicuri zahar vanilat
- pt uns:50 gr unt ,5-6 linguri nessquik,100 gr zahar(optional)
- pt insiropat:2 cani apa +1 cana zahar
Se bat ouale cu zaharul si zaharul vanilat pina obtinem o crema deschisa la culoare si pufoasa.Drojdia se amesteca cu citeva linguri lapte cald si o lingura de zahar +o lingura doua de faina ,apoi o punem intr-un loc cald pina incepe sa creasca (face gaurele la suprafata).Turnam drojdia crescuta ,ouale crema si lapte caldut cite putin pina obtinem un aluat lipicios pe care il vom aduna si deslipi cu untul topit.Se lasa la crescut cam 2 ore intr-un loc caldut ,eu deschid cuptorul la 50 grade il las jumatate de ora ,apoi inchid ; pun aluatul acoperit cu folie de plastic si-l las la crescut inauntru cu usa inchisa.
Cand aluatul este crescut intindem foaie dreptunghiulara, ungem cu unt ,presaram nessquik apoi zaharul si rulam foaia ca pentru rulada,apoi cu un cutit taiem rondele de doua degete grosime pe care l-e punem intr-o tava rotunda la putina distanta intre ele ,pentru a avea loc sa creasca.Tava trebuie unsa bine cu unt.
Punem apoi tava in usa aragazului deschis pana isi dubleaza volumul ,ca la cozonac.Asta inseamna cam 20-30 minute,apoi dam la cuptor la 180 grade 25 minute pentru siguranta faceti testul cu scobitoarea.
Pe la mijlocul timpului de copt ,de fapt cind incepe a se rumeni se pun deasupra citeva linguri de lapte cald cu zahar amestecat si dam din nou in cuptor .
Intre timp facem siropul punem apa la fiert cu zaharul si lasam cam 30 minute,cind scoatem spiralele din cuptor adaugam sirop si mai dam 10-15 minute in cuptor.Daca doriti puteti face glazura si turnati deasupra cind scoateti din cuptor fierbinti.Mie mi-au iesit doua tavi din aceasta cantitate.Pentru a l-r da stralucire ori puneti glazura ori o lingura de dulceata de caise desfacuta intr-o lingura doua de apa calda.
Arata excelent. Ma bucur ca ne-am cunoscut, ai foarte multe retete pe care mi-ar place sa le incerc.
RăspundețiȘtergereDan si Ionela multumesc mult de vizita, ma bucur de cunostinta ,blogul vostru arata de o mie de stele niste torturi excellente!!cat despre retetele mele nu pot spune decat ca incerc sa fac tot ce e mai bun pentru baietii mei si daca mai plac si altor persoane nu poate fi decat perfect,salutari si ne mai vedem!!
RăspundețiȘtergere