sâmbătă, 14 mai 2011

Tort cu mousse de ciocolata alba cu menta




                Ingrediente:


blat:
  • 6 oua
  • 200 gr zahar
  • 30 ml apa
  • 30 ml ulei
  • o lingura amidon alimentar
  • 7 linguri cu faina
  • 1 plic praf de copt
mousse :
  • 250 ml smantina pt frisca lichida
  • 250 gr frisca batuta
  • 200 gr ciocolata alba
  • 10 gr gelatina
  • 5-6 picaturi esenta naturala de menta
  • citeva bobite de afine din dulceata
pt mousse de ciocolata amara:
  • 100gr ciocolata amara
  • 100 frisca lichida
  • 100gr frisca batuta 5 gr gelatina
pt insiropat:
  • un pahar lapte
  • 100gr poate si mai putin zahar
  • esenta vanilie
pt decor:
  • eu am folosit pufi imbracati in ciocolata alba si neagra


               Mod de preparare:

      Batem albusurile spuma si apoi adaugam zaharul in ploaie, continuind sa mixam pina obtinem o bezea.
      Galbenusurile le amestecam cu sarea apa si uleiul,turnam in fir peste bezea si amestecam usor de jos in sus cu o paleta sau lingura pina se incorporeaza bine de tot.
      Faina, amidonul si praful de copt se amesteca impreuna si se dau prin sita apoi se incorporeaza lingura cu lingura in compozitia pt blat usor amestecind la fel de jos in sus.
      Punem intr-o tava mijlocie ca marime, nu cea de cuptor ,unsa cu margarina sau unt sau ulei.
se da la cuptor 175 grade pina se coace ,facem testul cu scobitoarea ,in medie cam 25-30 minute.
      Dupa ce scoatem din cuptor lasam blatul la racit cam o ora, poate si  de la o zi la alta ,apoi il taiem in 3 ,pe care le insiropam cu lapte amestecat cu zahar si esenta de vanilie.
       Mousse de ciocolata alba:250 gr de frisca se pune intr-o cratita pe aragaz impreuna cu ciocolata si amestecam continuu pina se topeste dar nu se fierbe.Smantana ramasa  se bate sau mixeaza pina devine frisca.
        Siropul se lasa la racit si ii adaugam esenta de menta si se amesteca cu frisca .Trecem la ansamblarea tortului:
        Un blat,il insiropam cu putin lapte cald apoi mousse de ciocolata alba ,blat nr 2 il insiropam si pe el apoi
mousse de cioco alba si bobite de afine din dulceata,apoi blatul 3.
         Deasupra facem un mousse de ciocolata amara:100 ml frisca la incalzit cu ciocolata amara, cealalta 100 de ml se face frisca si se amesteca cu siropul obtinut si cu gelatina hidratata intr-o lingura de apa si apoi topita la baie de aburi.Turnam mousse-ul deasupra si dam la frigider cel putin 5 ore.Se orneaza dupa plac.






2 comentarii: